Kinderdagverblijf Greenkidzz heeft twee vestigingen: Greenkidzz West en Greenkidzz Zuid. Beide vestigingen zijn kleinschalig, duurzaam, biologisch en hebben een huiselijke uitstraling.

Greenkidzz West

Deze kinderopvang ligt in de kinkerbuurt in Amsterdam Oud-West. De vestiging heeft twee horizontale groepen; een babygroep en een dreumes/peutergroep. De babygroep is van 0-1,5/2 jaar en de dreumes/peutergroep is van 1,5/2-4 jaar. Beide groepen zijn heel ruim en hebben een gezamenlijke tuin van ruim 200 meter.

De babygroep

De babygroep heeft een groepsgrootte van maximaal 12 baby’s per dag. De groep is heel ruim en heeft een grondbox en een wieg. De groep is huiselijk ingericht met een grote eettafel met daaromheen trip trap stoelen. Hierin kunnen baby’s zitten vanaf ongeveer een halfjaar. De jongere baby’s vanaf ongeveer drie maanden kunnen in speciale stoeltjes zitten om bijvoorbeeld een fruithapje te eten. Er is tevens een bank aanwezig op de groep om de baby’s een fles te kunnen geven. De groep is rustig ingericht met zorgvuldig geselecteerde houten speelmaterialen. Het doel is om baby’s en ouders een thuisgevoel te geven. Om in primaire behoefte te voorzien hebben wij een babygroep met vaste vertrouwde pedagogisch medewerkers. Iedere baby heeft een eigen ritme. In goed overleg met de ouders zetten wij het ritme, zoals het kindje dat thuis gewend is, voort. Tijden van slapen en voeding worden doorgesproken en vastgelegd in een schema.

De ruimte in de Kinkerbuurt is zo ingericht dat het aansluit bij het ontwikkelingsniveau van de groep. Er is uitdagend speelgoed, o.a. ballen, boekjes, rammelaars, houten blokken enz. Op de vloer liggen zachte en warme materialen, waar de baby ’s veilig kunnen kruipen, liggen of spelen met een babygym.  Op deze groep maken wij geen gebruik van hoeken, zodat de baby’s overal kunnen kruipen en liggen waar ze willen.  Aangrenzend aan de babykamer is er een slaapkamer. Hierop is continu toezicht middels cameratoezicht en een babyfoon. De baby’s kunnen ook gebruik maken van de buitenbedden die wij in de tuin hebben staan. Dit is een service waar ouders gebruik van kunnen maken.

De dreumes/peutergroep

De dreumes/peutergroep heeft een groepsgrootte van maximaal 16 kinderen per dag. Deze groep is  tevens heel ruim en een stuk uitdagender ingericht dan de babygroep. Wij hebben veel hoeken op de dreumes/peutergroep. Zo is er een keukenhoek, een verkleedhoek, een chillhoek, een leeshoek en nog veel meer. Op de dreumes/peutergroep hebben wij ook een eigen ‘atelierruimte’. Hier kunnen kinderen in kleine aantallen knutselen met de pedagogische medewerker of alleen. In de atelierhoek zijn er diverse knutselmaterialen, verschillende soorten verf en krijtborden aanwezig. De dreumes/peutergroep heeft twee grote tafels met stoelen, dit is voor de kinderen vanaf  ongeveer twee jaar die goed op een stoel kunnen zitten. De dreumesen die nog niet goed zelfstandig op een stoel kunnen zitten, worden in speciale kinderbanken geplaatst. Het spelmateriaal is uitdagend voor de kinderen, waardoor de kinderen niet gauw worden uitgedaagd.

Op deze groep is er veel aandacht voor taalontwikkeling. Er worden veel verhaaltjes voorgelezen en liedjes gezongen. In de ochtend als alle kinderen binnen zijn wordt er aan tafel gezongen, voor de lunch en om half vier en half zes als de kinderen weer aan tafel zitten voor een tussendoortje. Tevens gaan wij minimaal één keer per maand naar de bibliotheek met de kinderen. De keuze van de activiteit wordt door inbreng van de kinderen en de sfeer in de groep bepaald. Tijdens het spelen kijkt de pedagogisch medewerker waar een kind behoefte aan heeft. De pedagogische medewerker probeert het kind zoveel mogelijk te volgen.

De tuin

Kinderopvang Greenkidzz West heeft een gezamelijke tuin van ruim 200 meter. De tuin is zeer uitdagend ingericht met natuurlijke speeltoestellen voor de kinderen. Er is een gedeelte dat speciaal voor de baby’s is ingericht, met houten paaltjes erom heen om te voorkomen dat wilde peuters over een baby heen walsen. Voor de dreumesen en peuters is er een houten tuinhuisje, een houten zandbank in de vorm van een boot, een houten wigwam en houten boomstammetjes in de vorm van treintjes. Los van de speelelementen kunnen de kinderen fietsen, met de bal spelen en/of krijten.

 

Greenkidzz Zuid

Kinderopvang Greenkidzz Zuid is in de buurt van het hoofddorpplein in Amsterdam gevestigd en heeft drie horizontale groepen: een babygroep, een baby/dreumesgroep en een dreumes/peutergroep. De babygroep is van 0 t/m 1/1,5 jaar, de dreumesgroep is van 1-1,5 t/m 2/2,5  jaar en de peutergroep is van 2/2,5 tot 4 jaar. Alle drie de groepen hebben een eigen tuin die gevestigd is aan de achterkant van het gebouw.

De babygroep

De  babygroep bevind zich op de Aalsmeerweg 27 in Amsterdam en heeft een groepsgrootte van maximaal 10 kinderen per dag. Om in deze primaire behoefte te voorzien hebben wij een babygroep met vaste vertrouwde pedagogisch medewerkers. Iedere baby heeft een eigen ritme. In goed overleg met de ouders zetten wij het ritme, zoals het kindje dat thuis gewend is, voort. Tijden van slapen en voeding worden doorgesproken en vastgelegd in een schema. Dit wil niet zeggen dat wij dit schema star volgen. Als een baby eerder honger of slaap heeft, houden wij hier rekening mee. De oudere baby´s van de groep eten en drinken gezamenlijk aan tafel. Baby’s vanaf een jaar krijgen dagelijks een warme maaltijd.  De pedagogisch medewerkers stimuleren de baby met het maken van geluidjes, het rollen van een bal en het zingen van liedjes. Naarmate de kinderen ouder worden, gaan ze op elkaar reageren met geluiden; twee baby’s tegenover elkaar in een kinderstoel kunnen de grootste lol hebben. Tevens begeleiden de pedagogisch medewerkers als ze hun grenzen gaan uittesten. Het afleiden is het meest effectieve als de baby’s gaan afpakken of elkaar gaan plagen.

De ruimte van deze kinderopvang is zo ingericht dat het aansluit bij het ontwikkelingsniveau van de groep. Er is uitdagend speelgoed, o.a. ballen, boekjes, rammelaars, houten blokken enz. Op de vloer liggen zachte en warme materialen, waar de baby ’s veilig kunnen kruipen, liggen of spelen met een babygym. Er is een snoozlebox aanwezig waar de baby’s zichzelf kunnen verkennen door het kijken in de spiegels ervan. Verder zijn er ook een box  en loopstoeltjes aanwezig. De babygroep kenmerkt zich door een rustige, zachte  uitstraling met voornamelijk houten meubilair en speelgoed. Op deze groep maken wij geen gebruik van hoeken, zodat de baby’s overal kunnen kruipen en liggen waar ze willen.  Aangrenzend aan de babykamer is er een slaapkamer. Hierop is continu toezicht middels cameratoezicht en een babyfoon. De baby’s kunnen ook gebruik maken van de buitenbedden die wij in de tuin hebben staan. Dit is een service waar ouders gebruik van kunnen maken.

Kortom: De babygroep in Amsterdam Zuid heeft alle benodigdheden en is een veilige plek waar het jonge kind zich zonder gevaar kan voortbewegen en ontwikkelen.

De baby/dreumesgroep

De baby/dreumesgroep is gevestigd op de Aalsmeerweg 23 in Amsterdam en heeft een groepsgrootte van maximaal tien kinderen. De dreumes gaat actiever om met zijn omgeving dan de baby en ontdekt dat hij hierbij invloed kan uitoefenen. Omdat de dreumes nog weinig besef heeft van gevaar, heeft hij bij het ontdekken bescherming nodig. De dreumes ziet geen gevaar in het klimmen op tafels of het bijten van andere kinderen. Door de kinderen in bescherming te nemen en ze spelenderwijs te begeleiden kunnen de kinderen veilig hun omgeving verkennen. Op Greenkidzz bieden wij deze bescherming. Het kind wordt veilig op weg geholpen in het contact met de andere kinderen. Dit leidt tot zelfvertrouwen en de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Spel wordt door de pedagogisch medewerkers spelenderwijs in goede banen geleid. De dreumes leert al spelend wat wel en niet mag. De pedagogisch medewerker motiveert en corrigeert . Ook de taalontwikkeling komt op gang, kinderen zeggen woorden na en leren deze zelf te gebruiken. Met het lezen en bekijken van boekjes stimuleren wij kinderen bij deze ontwikkeling. De dreumes kan zich steeds beter voortbewegen en ontdekt het plezier in het bewegen van zijn lichaam. Met dans en muziek spelen we hierop in; de dreumesen vinden het prachtig om te dansen.

De ruimte is zo ingericht dat er verschillende activiteiten gedaan kunnen worden. De dreumesen vinden het heerlijk om aan tafel een boekje te lezen, te puzzelen of te kleuren. Op de baby/dreumesgroep maken wij gebruik van hoeken. Er is een leeshoek, een poppenhoek, een kookhoek en nog veel meer. Tevens wordt er genoeg ruimte gecreëerd zodat de kinderen zich vrij kunnen bewegen. De dreumesen gaan, als het weer het toelaat, altijd even naar buiten in de tuin. Hier is voldoende speelmateriaal om zich lekker uit te leven. We hebben een houten glijbaan, houten zandbak en fietsjes. Indien er weinig dreumesen zijn, verlaten de dreumesen hun stamgroep en worden ze samengevoegd met de  babygroep (0- 2,5 jaar).

De dreumes/peutergroep

Nieuwsgierigheid drijft de peuter in zijn ontdekking van de wereld. Van alles wat hij op zijn weg tegenkomt, wil hij weten wat het is en er het liefst mee spelen. Wat de peuter ziet van de pedagogisch medewerker of de andere kinderen wil hij imiteren. De peutergroep is op deze ontdekkingsdrang ingericht. Er is in verschillende plekken van alles te ontdekken en te beleven. De speelplekken en het speelmateriaal komen tegemoet aan de behoefte van de kinderen. Zo is er een poppenhoek, bouwhoek, leeshoek, verfhoek, keukenhoek met potten en pannen, er is duplo, lego, puzzels, en volop ander ontwikkelingsmateriaal. Het is de rol van de pedagogisch medewerker de peuters op weg te helpen bij het ontdekken. Vervolgens houdt zij afstand van het spel, zodat de kinderen hun eigen spel ontwikkelen en hier vrije keuzes in kunnen maken. De taalontwikkeling komt in een stroomversnelling door alle woorden die het kind leert. Hier wordt veel aandacht aan besteed op Greenkidzz. De pedagogisch medewerker stimuleert de taalontwikkeling door het zingen van liedjes, het veel voorlezen van boekjes en het spelen van fantasiespelletjes. Voordat de peuters gezamenlijk aan tafel gaan, wordt er altijd een liedje gezongen of een boekje gelezen.

De momenten van vrij spel worden afgewisseld met activiteiten. Dit zijn spelvormen die in groepsverband plaatsvinden onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers. De keuze van de activiteit wordt door inbreng van de kinderen en de sfeer in de groep bepaald. Tijdens het spelen kijkt de pedagogisch medewerker waar een kind behoefte aan heeft. De ene keer hebben de kinderen de behoefte zich uit te leven door bijvoorbeeld te dansen, de andere keer door rustig te verven. Ook kan de peuter zich lekker terugtrekken en een boekje gaan lezen op de zachte kussens. Zodra het kan, gaan de peuters altijd even naar buiten in de tuin waar ook al het nodige spelmateriaal aanwezig is. 

De peuterplusgroep

De groene kinderopvang biedt een peuterplusgroep waarin de oudste peuters zich kunnen voorbereiden op de basisschool. De kinderen krijgen de ruimte om zelfstandiger te worden, ze leren omgaan met meer ruimte en vrijheid. We bieden spelmateriaal aan en activiteiten die aansluiten bij de ontwikkeling van deze leeftijd. De kinderen worden opgevangen door vaste pedagogische medewerkers en spelen in op de behoeftes en de individuele aandacht die aansluiten bij hun ontwikkeling. De peuters maken kennis met speel- en ontwikkelingsmateriaal voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Deze extra basisvaardigheden sluiten goed aan als ze naar de basisschool gaan.